Zdenko Domančić – Mentalna Higijena

Zdenko DomančićZdenko Domančić, Zdenko Domancic

Zdenko Domančić, Zdenko Domancic

Povezanost uma i tela

Znanje o mogućnosti psihe, da izazove različite disfunkcije u telu, se u medicini stalno ispituje. Nevidljive emocionalne napetosti, uzrokuju vidljive patološke promene u organizmu, koje često prelaze u razne bolesti. Istraživanja nam potvrđuju, da unutrašnji faktori, kako što su: strah, tuga, neraspoloženje, mržnja, lenjost itd, imaju veliku ulogu kod nastajanja bolesti. Zato je potrebna mentalna higijena, čišćenje misli.

Zdenko Domančić Zdenko Domancic

Misli utiču na zdravlje

Veliki procenat bolesti je uzrokovan svakodnevnim nezdravim mislima i sukobima, koje izazivamo vlastitim greškama. Strah, ogorčenost, štetne navike, nemotivisanost, su česti uzroci bolesti, koji zahtevaju veliku pažnju.

Zdenko Domančić

Zdenko Domančić

Zdenko Domančić Zdenko Domancic

Savremeni čovek i mentalna higijena

Današnji čovek je sputan kulturom života, koja nije fokusirana na kreativnosti i ličnoj ekspresiji. Način života, u koji nas tera industrijalizovano društvo, nije usklađen sa vrednostima prirode, pa čak i sa ritmom živog bića, nego sa kompleksnom mašinom i materijalnom produktivnošcu.

Zdenko Domančić Zdenko Domancic

Želje i realno stanje

Neusklađenost, raskorak između želja i realnih mogućnosti čini čoveka konstantno nezadovoljnim i drži ga pod konstantnim stresom, a stres je uzrok brojnih bolesti.

  Čovek, zbog svoje želje i zbog svakodnevnog takmičenja sa drugima u dostizanju materijalnih ciljeva, u jednom danu doživi mnogo razočaranja i fijaska.

Zdenko Domančić Zdenko Domancic

Mentalna Higijena

 Da bi bio zdraviji i srećniji, čovek bi svakodnevno trebao da posveti vreme  vlastitom razmišljanju i mentalnoj higijeni, mislima o životnim stavovima i načelima, odnosu prema sebi i drugima, bližnjima, prijateljima, pa čak i neprijateljima. Bitno je razmisliti i o promenima, koje moramo napraviti, da bi otklonili zdravstvene probleme.

 Način, kako i kada će se posvetiti univerzalim zakonima je stvar svakog pojedinca.

(preuzeto po Domančić;1987)

Comments are closed.